12 Ocak 2015 Pazartesi

Ekonomide sığınmacı etkisi - UĞUR GÜRSES


Dr. Harun Öztürkler ve Dr. Türkmen Göksel'in hazırladığı 'Suriyeli Mültecilerin Türkiye'ye Ekonomik Etkileri; Sentetik Modelleme' başlıklı çalışma Suriyeli sığınmacıların ekonomi üzerindeki etkilerini ortaya koydu.
2011’den bu yana Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan Türkiye’nin ekonomisi, bu göç dalgası ile nasıl etkilendi?
Türkiye’nin toplam nüfusuna resmi rakamlara göre 1.6 milyon Suriyeli sığınmacı, resmi olmayan rakamlara göre 2 milyon sığınmacı eklenmiş durumda. Bunun anlamı, nüfusunun yüzde 2.1 ile yüzde 2.5 artmış olması demek. Sığınmacıların belli kentlerde yoğunlaşmasının getirdiği sonuçlar da var.
Bu sonuçlar üzerine çalışmalar ortaya çıkmaya başladı. Cuma günü AFAD’ın düzenlediği toplantıda, ORSAM danışmanı Kırıkkale Üniversitesi’nden Dr. Harun Öztürkler ve Ankara Üniversitesi’nden Dr. Türkmen Göksel’in hazırladığı ‘Suriyeli Mültecilerin Türkiye’ye Ekonomik Etkileri; Sentetik Modelleme’ başlıklı bir çalışma tanıtıldı.
Ekonomik etkileri ölçen çalışmayla; Suriyeli sığınmacıların net göç ve nedenleri, dış ticaret, işsizlik oranı, ücret düzeyi, enflasyon (gıda fiyatları ve kira enflasyonu), konut satışları, eğitim hizmetleri ve maliyeti ve sağlık hizmetleri ve maliyeti gibi ekonomik değişkenler üzerindeki etkilerine bakılmış.
Raporun bulguları şöyle;
1. Sonuçlar, Suriye sınırına komşu ve yakın illerden Mersin dışındaki tüm kentlerin, Suriyeli sığınmacılar olmasaydı çekeceklerinden daha az iç göç çektikleri hesaplanmış. Örneğin Gaziantep’in, Suriyeli mülteciler olmasaydı net göç oranının yıllık olarak 0.4 baz puan daha yüksek olacağı vurgulanıyor.
2. Sığınmacıların ihracat ve ithalat üzerine etkilerinin, kentten kente farklı hesaplanmış. Araştırmacılar, Gaziantep, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin Suriyeli sığınmacılardan ihracat ve ticaret dengesi bağlamında olumlu etkilenmiş olduklarını, ancak Hatay, Şanlıurfa ve Kilis’in olumsuz etkilendiğini bulmuşlar. Mersin ve Osmaniye’nin ise önemli ölçüde etkilenmediğini vurguluyorlar.
...
devamını okumak için tıklayınız

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder