16 Mart 2015 Pazartesi

Araştırmalarda ilk kez AK Parti karşıtlarının oranı AK Parti yandaşlarını geçti! - Bekir Ağırdır

Bu memleket ahalisinin önemli hasletleri var. Bunlardan bir tanesi "beka duygusu", bir diğeri de "ikircikli değişim talebi". Bu iki duygu hali birbirini de tetikliyor bir bakıma.

Beka duygusu "devletin bekası" için ya da toplumun bekası" için farklı dozlarda çalışıyor belki. Ama bizim "hayatını sürdürme güdüsü" olarak da söyleyebileceğimiz, "kalıcılık" duygusu çok güçlü. Ortak yaşamdaki tutum ve davranışlarımızın el freni ya da denge-denetleme mekanizması bir bakıma.

Başbakan "one minute" dediğinde çok gururlanıyor, ya da milli takımlar maç kazanınca. Ama "çıkarın ceketleri, sıvayın kolları, dövüşeceğiz" denince, duruyor. Trafikte herkes, hepimiz kornalar çalarak, elleri-kolları sallayarak itişiyoruz ama arabadan inip, dövüşen çok az. Kendi, bireysel gündelik hayatında çevre meselelerini çok dert etmiyor gibi görünebilir ama hiç şüpheniz olmasın, kuraklığın, iklim değişikliğinin, çevreye-doğaya bu kadar hoyrat davranmanın ne risk ürettiğini biliyor.


Değişim talebi ikircikli. Çünkü eğitimi, meslek sahipliği, geliri gibi kendi melekelerine bakıyor bir yandan. Hukukun nasıl uygulandığına, toplumsal dayanışma mekanizmalarına bakıyor öte yandan. Kendine, ötekilere, hukuka ve devlete güvensiz. Ama kaçırılanların, kaçmakta olanların da ne olduğunu görüyor. Bireysel hayatında ne kadar hayalci, sorun çözücü ise ortak hayatta o denli tedbirli, ortak sorunların dışında gibi davranıyor. Bireysel hayatıyla ortak hayatı iki paralel evrende, iki ayrı zihin haritasıyla yaşıyor. Bireysel hayatında hoşgörü, komşuluk, dayanışma var, ortak hayatında ise bolca öcüleri.
Bu farklılaşma yüzünden de değişim talebi ikircikli. Değişim istiyor bir yandan, bu değişim onun kolunu kanadını kırarsa diye korkuyor öte yandan. Sık, sık yazıyorum, mehteran yürüyüşünün bu toprakların icadı olmasının bir sebebi de belki tarih boyunca toplumun devletle ve hayatla kurduğu bu ikircikli ilişki.
devamını okumak için tıklayınız


--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder